Spartips

Den som spar han har!

Extrapriser

Många bäckar små.

Ett självklart spartips är att alltid ha koll på vilka extrapriser som finns när du ska handla. Det kanske inte låter så mycket att spara 3kr på att köpa spagettin eller de konserverade champinjonerna på extrapris. Men tänk på att om du handlar många varorpå extrapris så blir det tillsammans många sparade kronor.

Om du räknar med att du sparar 30kr varje gång du handlar och multiplicera det med antalet gånger du handlar per år så blir detta snabbt ett större belopp. Att spara 2-3 kr per vara är ganska vanligt men det förekommer också mycket större summor på andra varor. Vissa varor som t.ex. kaffe kan du spara 40kr på. Ta chansen att bunkra upp med varor som kan lagras när det erbjuds till ett bra pris. Varför betala fullpris för en vara som du kan få 30% billigare?  Skäms inte av att köpa 10kg blandfärs när det bara kostar 19,90kr/kg!

Detta gäller såväl mat som när du köper kläder eller elektronikprylar. Det är inte ofta som du måste ha de där jeansen just idag utan det brukar för det mesta gå att vänta några veckor till de är nedsatta med 30%. Du kan spara många tusenlappar varje år om du väntar på en REA som istället kan användas till den där Thailandsresan som du allltid velat boka.

extrapris

Abonnemang

Jämför ofta.
abonnemang

Många sitter ofta kvar i dyra mobilabonnemang trots att de egentligen inte behöver ha 10GB surf varje månad utan kan egentligen klara sig med 2GB. Det finns många bra alternativ till billiga mobilabonnemang där du lätt kan kapa din kostnad med 50% om du inte har för höga krav på den senaste modellen Iphone eller onödigt hög surf.

Andra typer av abonnemang kan vara internet, gym, tidningsprenumerationer, garage etc. Det kan vara bra att se över denna typen av abonnemang en gång per år och jämföra mellan olika aktörer för att se vad som finns att välja mellan. Det är ofta det förekommer erbjudande när man byter leverantör även visar sig vara billigare än den man har. Ofta är företagen intresserade av att ha kvar dig som kund och kan även få för sig att sänka priset till dig om du är beredd att avsluta ert samarbete för att gå till en konkurrent. Våga sätt press på företagen att sänka ditt pris!

El-avtal

Stora möjligheter.

Det finns en uppsjö av olika avtal och leverantörer av el och det kan ibland vara svårt att hitta rätt i denna djungel. En bra sida att vända sig är elskling.se som hjälper till att hitta en billig leverantör som passar just dina behov. Här kan du jämföra vilka elpriser de olika aktörerna kan erbjuda till den som du för tillfället betalar och här finns många kronor att spara för den som har möjligheten!

En annan viktig aspekt är att se över sin elförbrukning. Det kanske inte spelar så stor roll om du bor i en lägenhet där värmen ingår men om du däremot bor i en lägenhet där du själv får bekosta värme, el och vatten, eller i en villa, så springer lätt elförbrukningen iväg under årets kalla månader. Det finns många olika alternativ som du kan välja på beroende på din situation och även här finns det många kronor att spara i det långa loppet och slippa betala flera tusenlappar varje månad i elkostnad.

elavtal

Bättre lån

Många aktörer.

Det finns en uppsjö av olika typer av lån att välja på.

De vanligaste är förmodligen bolån och studielån, båda med relativt fördelaktiga räntor. Dock så finns det många andra lån att välja på som inte har lika bra villkor som de två föregående. Sms-lån exempelvis kan bli en dyr historia om man inte kan betala av det i takten som krävs. Det kan röra sig om räntor så höga som 20 % eller mer om man har otur. Generellt så ska man undvika att låna för att konsumera utan istället spara ihop pengar till den typen av aktiviteter. Har man inte råd med det så ska man inte heller köpa det. Undantag kan vara köp av bostad, bil eller andra nödvändigheter som vitvaror eller dylikt.

 

 

När man ansöker om bolån vid kör av en ny bostad är det bra att jämföra olika bolåneinstitut med varandra och välja den som kan erbjuda dig bäst ränta. Det finns ofta en möjlighet att pruta på den procenten som de erbjuder dig. Förbered dig genom att läsa på innan du går på mötet så att du har argument till varför du ska ha en lägre ränta än den so institutet erbjuder dig.

På senare tid har det uppkommit många nya mindre bolåneaktörer på marknaden där många av dem har en lägre ränta om man jämför med de stora aktören. Dock brukar det finnas större krav på eget kapital samt en lägre procent belåningsgrad på boende. Matchar något av detta dig så råder jag dig att kolla upp t.ex. Avanza, Nordnet, Lendo? Finns det några flera?

Transport

Cykla, gå eller kollektivt.

Bor du i en större stad och har möjligheten att cykla/gå till jobbet istället för att köra så har du möjlighet att spara många kronor varje månad. Om du cyklar eller går så leder det till att du får bättre kondition och kroppen blir friskare. En cykel kostar inte mer än några hundralappar och kan hålla i många år med lite kärlek (om du får behålla den så länge).

Kollektivtrafik kan också spara dig en hel del pengar. Om pendlingsavståndet är ca 2mil enkel riktning så blir bara bränslekostnaden över 500kr/mån. Om sedan kostnader för slitage, värdeminskning m.m läggs till så går kostnaden upp till över 1500kr/mån. Detta kan jämföras med ett tåg/busskort som kostar ca 800-900kr/mån. 

 

Transport cykla gå spara pengar

Matlåda

Spara pengar när du äter.
matlådor måltidsplannering

Varför inte försöka laga en större måltid på kvällen eller göra ett storkok på helgen så att du har ett par matlådor till veckan som kommer? På så sätt kan du spara några tusen kronor extra varje månad. Antag att du i genomsnitt betalar 80kr för en lunch på jobbet kontra 30kr för en matlåda hemifrån.

50kr/dag (80kr-30kr) x 5 dgr/vecka blir totalt 250kr/vecka. Säg att du jobbar 47 (52veckor minus 5 veckors semester) veckor på ett år så kan du på det här viset spara hela 11 750kr (47 x 250kr). Förutom pengarna som du sparar så vinner du också på att du kan göra nyttigare och godare mat hemma jämfört med att du köper t.ex. snabbmat på lunchen. Att lägga ner lite extra tid på att laga mat hemma kan alltså spara dig mycket pengar och leda till ett hälsosammare liv.

Hittat något du gillar? Dela med knapparna nedan.