Sparformer

Stor variation

Nu för tiden finns det en mängd olika alternativa sparformer att välja på för den som är villig att sätta in sig i sparandets förlovade värld. Det finns allt ifrån räntefonder på stora internationella banker till investeringar i bostadsprojekt i Sundsvall. Vissa alternativ är mer eller mindre riskabla, vilket du måste sätta i relation till hur mycket pengar du är villig att riskera för att uppnå en viss avkastning. Med tanke på det låga ränteklimatet som varit under senaste åren så har det blivit än mer attraktivt att spara i aktier och fonder än tidigare. Detta för att det i princip inte ger någon ränta att ha sina hårt intjänade sparpengar i ett sparkonto. Dvs. du förlora pengar varje år som de inte växer i värde med tanke på inflationen (att penningsvärdet minskar).

Om vi ser historiskt

så har det alltid varit bättre att investera sina pengar på börsen än att behålla dem på ett räntekonto hos sin bank. Då menar jag att sparhorisonten ska vara väldigt lång och inte enbart 5-10år, för det förekommer självklart perioder där börsen går ner många procent.  Exempelvis om du sätter in 10 000kr på ett bankkonto med insättningsgaranti så riskerar du inte att förlora den summan. Däremot så kommer du förmodligen inte heller få någon avkastning (ränta) på sparpengarna. Om du istället köper fonder för 10 000kr så kanske den här investeringen ett år senare är värd 10 500kr, vilket betyder att du därmed har förtjänst 500kr utan att du har lyft ett finger. Tvärtom så kan även fonderna som du köpt vara värda 9000kr vilket innebär att du förlorat 1000kr istället. Glöm inte att du måste vara beredd att förlora den summan pengar du väljer att investera i instrument som har en risk kopplad till sig. Historiskt avkastning är aldrig garanti för en framtida avkastning.

Som sagt det finns en stor mängd sparformer att välja på beroende på vilken risk du är villig att ta, hur lång sparhorisont du har, hur mycket pengar du kan spara etc. Vi ska göra vårt bästa att informera om de vanligaste sparformerna som finns att välja på. Det pratas ofta om aktier och fonder samt hur mycket pengar den ena eller andre har tjänat på detta. Men vad är egentligen en aktie och en fond, och hur fungerar det? Svaren finner ni genom att trycka på knapparna här nedanför.

Hittat något du gillar? Dela med knapparna nedan.