Rom byggdes inte på en dag..

..är ett vanligt uttryck och det passar verkligen in på vårt kapitel om månadssparande. Många drömmer om att bli rika men få av oss har det långsiktiga tänket som krävs för att vi i framtiden ska bli ekonomiskt oberoende. Människan är byggd för att vi hela tiden leta efter snabba belöningar och har svårt att avvara något vi vill ha idag för att få något större i imorgon. Det kan exempelvis vara att spara 1000kr idag för att i framtiden få ut en summa som är värd dubbelt så mycket.

Ett vanligt tankesätt många av oss har är att när vi varje månad får vår lön utbetalad, så betalar vi våra utgifter såsom hyra, mat, telefon, bil etc allra först. Om man är seriöst i sitt sparande och vill i framtiden ha ekonomisk trygghet så bör det första man gör varje månad vara att “betala in” till sig själv. Detta betyder att vi varje månad prioritera att betala in en summa till vårt framtida jag istället för att prioritera att betala till andra. Det här gör det lättare att få en balans i sina utgifter då vårt sparande direkt försvinner från vårt konto och därmed även från våra tankar. Dvs. vi ser inte dem längre och då vänjer vi oss vid den summan som finns kvar på vårt bankonto efter varje löning, fastän vi egentligen skulle haft 500kr mer än vad kontot visar.

Jag vet om att många av oss har svårt att avvara en stor summa varje månaden, men sanningen är den att varje krona sparad är en krona sparad. Varesig det handlar om 10kr eller om 1000kr så det viktigaste att i början bara få igång ett sparandeTanken är att vänja sig vid att varje månad inte behöva fundera på att spara pengar utan detta sker per automatik.

En tumregel att jobba efter är att varje månad försöka sätta av 10% av sin inkomst till framtiden.

Det viktigaste är att fortsätta spara varje månad fastän procenten kan ändras vid olika perioder i våra liv.

För att underlätta månadssparandet ännu mer så tycker jag det är smart att försöka automatisera sparandet så mycket som möjligt. Många av bankerna eller internetmäklarna har inbyggda automatiska överföringar som kan ställa in. Där kan man lägga in att en viss summa ska dras vid ett visst datum varje månad. Du kan t.ex. lägga in en automatiska överföring den 25e varje månad så att 500kr förs över till ditt ISK och därefter så köps det fonder den 27e för samma belopp som du har fört över. På så vis så undviker du att lägga de där 500 kr på någon onödig utgift varje månad bara för att de råkara vara på ditt konto och istället så har du på ett år sparat undan hela 6000 kronor för framtiden!

Ett annat tips är att om du redan nu har en bra nivå på dina utgifter och lever ett liv där du kan köpa det du vill under månaderna, så kan du direkt vid varje inkomsthöjning direkt sätta av mellanskillnaden till ett extra sparande. Säg att du har en lön på 17 000kr efter skatt varje månad och du lever ett behagligt liv där du har 16 000kr i utgifter. Det här betyder att du då kan du spara 1000kr varje månader under året. Men säg nu att du får en löneförhöjning (efter skatt) till 17 800kr då chefen tycker du har varit grymt duktigt under året som gått. Detta gör i slutändan att du nu får 800kr mer på ditt bankkonto varje månad som i själva verket direkt kan föras över till ditt månadssparande.

 

 

Bara för att du får 800kr extra varje månad så innebär det inte att dina utgifter måste öka med samma nivå.  Du har ju redan nu ett tillfredsställande liv för tidigare 17 000kr och hur mycket mer lycka får du om du ökar dina utgifter med 800kr? Just det här tankesättet är mest uppenbart när man går från att ha studerat under 3-4 år och levt på studiebidrag samt studielån till att månaden efter få en dubbel så hög inkomst efter man är klar med sina studier. Då brukar vanligtvis även utgifterna följa med och öka i liknande takt och det brukar även vara svårt att precisera exakt var alla pengar går då man fortfarande lever ett ganska normalt liv i ens egna ögon.

En tumregel att jobba efter är att varje månad försöka sätta av 10% av sin inkomst till framtiden. De här 10% som vi sätter av av vår inkomst efter skatt brukar kallas för sparkvot. Om du sätter av 10% så kommer inte den att inverka allt för mycket på din nuvarande vardag men de kommer gör en avsevärd skillnad på din framtida ekonomi och pension. Det kan kännas svårt att undvara 10% varje månad genom hela sitt arbetsföra liv men ibland kanske man kan få ihop 15% och ibland kanske det bara går att spara 5%. Varje krona gör skillnad på slutresultatet och det viktiga är att fortsätta spara varje månad fastän procenten kan skilja sig något vid olika perioder i våra liv.

Tveka inte utan börja månadsspara och upplev ränta-på-ränta effekten redan idag!

Avslutningsvis kan jag ge er ett räkneexempel på vad ett kontinuerligt månadssparande kan ge som en extra bonus den dagen som vi väljer att gå i pension. Säg att jag började jobbar den dagen jag fyllde 25 år (många av oss kanske börjar tidigare än så) och jobbar tills jag fyllt 67 år. Under hela den här tiden så har jag varje månad lyckats spara undan 1000kr till ett fondsparande.

Det här betyder att vi varje år sparat undan 12 000 kr och vi ökar inte månadssparandet om vi ökar eller minskar vår inkomst (mest troligt så har vi ökat vår inkomst markant med tanke på lönehöjningar). Om vi under den här perioden har lyckats uppnå en knapp medelavkastning på 8% varje år så har vi när pensionen börjar vid 67 års ålder hela 3,3 miljoner kronor extra på våra konton! Det här ett klockrent exempel på vad ett kontinuerligt månadssparande och ränta-på-ränta effekten kan göra med våra pengar över tid.

En summering:

  • Börja spara när vi är 25 år tills vi blir 67 år
  • Spara 1000kr i månaden
  • Ingen ökning på månadssparandet, trots löneökning
  • Medelavkastning på 8% per år

Resulterar i 3,3 miljoner kronor!

 

 

Hittat något du gillar? Dela med knapparna nedan.