Lån

Det finns en uppsjö av olika typer av lån att välja på. De vanligaste är förmodligen bolån och studielån, båda med relativt fördelaktiga räntor. Dock så finns det många andra att välja på som inte har lika bra villkor som de två föregående. Sms-lån exempelvis kan bli en dyr historia om man inte kan betala av det i takten som krävs. Det kan röra sig om lån med ränta så hög som 20 % eller mer om man har otur. Generellt så ska man undvika att låna pengar för att konsumera; det är mycket bättre att spara ihop pengarna istället. Har man inte råd med köpet så ska man inte heller köpa det. Undantag kan vara köp av bostad, bil eller andra nödvändigheter. Det kan t.ex. handla om att frysen går sönder eller att ugnen slutar att fungera. Vid dessa akuta situationer så kanske man blir tvingad att ta ett lån eller köpa på kredit.

När man ansöker om bolån vid köp av en ny bostad är det bra att jämföra olika bolåneinstitut med varandra och välja den som kan erbjuda dig bäst ränta. Det finns ofta en möjlighet att pruta på den procenten som de erbjuder dig. Förbered dig genom att läsa på innan du går på mötet så att du har argument till varför du ska ha en lägre ränta än den so institutet erbjuder dig. Ofta har bankerna samarbeten med fackföreningar och andra instutitioner. Hör med banken om de har några samarbeten med just ditt fackförbund.

På senare tid har det uppkommit många nya mindre bolåneaktörer på marknaden där många av dem har en lägre ränta om man jämför med de stora aktören. Dock brukar det finnas större krav på eget kapital samt en lägre procent belåningsgrad på boende. Matchar något av detta dig så råder jag dig att kolla upp t.ex. Avanza Nordnet.

Bolån

När du ska köpa boende.

När du vill köpa en bostad så kan du ta den här typen av lån. Det kan användas för att hjälpa till att ha råd att renovera vid köpet. Institutet vill vid den här typen av lån ha en säkerhet eller en pant i bostad som den berör. Du kan välja att ha rörlig ränta, binda det på kortare eller längre tider.

Blancolån

Snabba pengar, dyrt i längden.

Blancolån ofta en högre ränta än bolån eftersom pengarna som du lånar inte har samma säkerhet som ett bolån. Detta lån används tyvärr allt mer i dagens bostadsmarknad när förstagångsköparna inte har pengar sparade sedan tidigare som kan användas. Oftast så är ränta rörlig på sådana här lån och ibland kan även institutet ta ut en avgift utöver räntan. Kontrollera därför innan vad den ”effektiva räntan” är som visar på den verkliga kostnaden för lånet.

Medlemslån

Låna som medlem.

Om du behöver ta ett lån utan säkerhet då är medlemslån det billigaste alternativet som finns att välja på. Det kallas för medlemslån för att de normalt handlar om att banker erbjuder dessa lån till medlemmar i olika fackföreningar.

Hittat något du gillar? Dela med knapparna nedan.