Konto & Kreditkort

Kontokort är ett samlingsnamn på en mängd olika kort som alla används som betalningsmedel.

Bankkort

Som namnet påvisar så är detta ett kort som är knutet till din bank. Vanligtvis fungerar det här kortet i hela världen men vissa banker kan ha som krav att du själv måste gå in och låsa upp kortet (vilket oftast kan göras på internetbanken) för att kunna använda det i andra länder än i Sverige.

Summan du handlar för dras direkt från ditt konto vilket betyder att du måste hela tiden ha tillräckligt med pengar på det för att kunna använda kortet. Vanligtvis så är den här typen av kort avgiftsfria men det kan förekomma uttagsutgifter, speciellt när du använder det utanför Sveriges gränser och vid uttag i uttagsautomater.

bank kort

Betalkort

betal kort

Kan användas liknande bankkortet för uttag och betalningar. Dock så skiljer dem sig emellan i den meningar att du varje månad får en faktura på det den summan du använt kortet för. Detta innebär att du kan använda kortet och först efter 30+ dagar så måste du betala för det. Ofta så är någon form av årsavgift kopplat till den här typen av kort.

Exempel på kort är American Express, Eurocard, First Card och bensinkort.

Kreditkort

Kreditkort kan, som så mycket annat, vara både bra och dåliga.

 

Om man slarvar med betalningar eller inte håller koll på sina utgifter så kan ett kreditkort bli en dyr affär.

Kreditkortsföretag tjänar pengar på primärt två saker:

  1. En eventuell avgift för kortet.
  2. Räntan av det belopp som inte har betalats inom betalningsperioden.

Denna räntan kan i många fall vara väldigt hög, vilket gör det till en kostsam affär att utnyttja krediten på kreditkortet under en längre tid.

Fördelarna med kreditkorten är däremot många. För det första kan det vara skönt att samla alla ens utgifter på ett och samma ställe. I slutet av månaden får man en räkning på alla betalningar som man har gjort med kreditkortet. Detta kan bidra till att man faktiskt enklare kan få en överblick över sina utgifter samt att man lättare kan upptäcka eventuellt onödiga dyra vanor som man har. En annan bra sak med kreditkort är att man kan låna pengar väldigt enkelt. Man kan alltså köpa något man inte har råd med just nu men som man vet att man kommer ha råd att betala inom en kort framtid.

Ett exempel på detta kan vara om kylen går sönder veckan innan löningen, då är det rätt skönt att kunna gå och köpa en ny kyl med kreditkortet och sedan kunna betala det efter att lönen har kommit in på kontot. En tredje bra sak med kreditkort som många inte tänker på är att det ofta medföljer bra försäkringar. Detta gäller såklart inte alla kort så man för vara noga när man väljer vilket kort man vill ha. Försäkringarna kan täcka olika saker. T.ex. är det rätt vanligt att kreditkorten har reseförsäkringar som täcker t.ex. försenat bagage eller avbeställningsskydd. Andra försäkringar kan vara vitvaroförsäkringar och hyrbilsförsäkringar. Vissa kreditkort har också andra förmåner. Detta kan vara att de ger pengar tillbaka på köp, så kallad cash-back eller ger rabatt för vissa speciella köp. Detta kan vara allt från köp av bensin till restaurangbesök.

 

En annan typ av kreditkort är de som är kopplade till flygbolag.

 

Dessa medger bonuspoäng när man använder kreditkorten vilket man kan använda för att betala resor eller, t.ex., hotellövernattningar. Om man gillar att resa så kan dessa kreditkort vara en bra idé; man får ofta ganska mycket för bonuspoängen. Nackdelen är att man inte kan omvandla bonuspoängen till riktiga pengar, vilket innebär att om man inte är intresserad av vad man får av bonuspoängen så är det inte särskilt stor idé att använda dessa kreditkort.

Det kan således vara en bra affär att skaffa ett eller flera kreditkort om man vet att man kan betala innan krediten löper ut. Tricket är att man ska sikta på att aldrig behöva betala någon ränta. Även om förmånerna på de svenska kreditkorten står i skymundan mot de amerikanska (USA får man ändå kalla kreditkortens förlovade land), så kan det ändå vara en god idé att undersöka om det finns något kreditkort som passar ens konsumtionmönster. På så sätt kan man spara en del pengar på både cash-back och billiga resor eller försäkringar.

En annan viktig sak är att man sänker sin kreditvärdighet varje gång man beställer ett kreditkort. Detta kan vara bra att tänka på om man funderar på att köpa lägenhet eller hus, dvs. det kanske inte är en bra idé att beställa 10 kreditkort månaden innan man ska förhandla om ett bostadslån. Varje gång kreditkortsföretagen tar en UC på dig riskerar du att  minskar din kreditvärdighet. Om du har 5 kreditkort och varje har en kredit på 50000 kr, då kan man likställa detta med att du har lån på 250000 kr. Så var försiktig när du skaffar kreditkort och du inom snar framtid vill ansöka ett större lån.

Nedan följer en beskrivning på några vanliga kreditkort:

ReMember More– Första året gratis (dvs. ingen avgift för kortet). Du får välja mellan olika försäkringar som kopplas till ditt kort. Utöver detta få du 1% cashback på alla dina köp.

IKANO – Ingen avgift på kortet men 25 kr i aviavgift varje månad (går inte att förhandla bort). Ger rabatter i olika brancher varje månad (t.ex. 10% rabatt hos optiker under maj månad). Ger också 1% rabatt på drivmedel.

Se på kortens hemsida för mer detaljer. Läs alltid det finstilta! Det gäller att hitta de bästa kreditkorten för just dig.

Hittat något du gillar? Dela med knapparna nedan.