Bostadsrättskalkylatorn beräknar er förväntade månadskostnad för olika värden på er belåningsränta.

Detta ger ett ungefär värde på vad ni behöver betala varje månad. Håll muspekaren över “info-boxarna” för en förklaring. Det man behöver är tillgång till annonsen (antingen en papperskopia eller från internet) samt årsredovisningen för bostadsföreningen.

Årsredovisningen kan man oftast hitta på annonsens hemsida eller på https://www.allabrf.se

Kalkylatorn är anpassad för att användas med en dator.

 
Bostadsrättskalkylator 1.0
Pris (SEK)
i Detta avser priset på lägenheten vilket du hittar på annonsen. När budgivningen är igång så kan du ta det senaste budet. Ett tips är att också ange ert maxbelopp för att se hur det översätts till månadskostnad.
BRF Lån(SEK)
i Detta är de lån som bostadsrättsföreningen har på fastigheten. Uppgifter om dessa hittar du oftast i slutet av årsredovisningen. Om det finns fler lån så summera dessa till den totala mängden lån.
Ränta BRF(%)
i Detta avser räntan på bostadsrättsföreningens lån. Dessa hittar du på samma plats som var lånen finns beskrivna. Om det finns flera lån så ta den högsta räntan. På så sätt får du större säkerhet.
Andel (%)
i Beskriver hur stor andel du köper in i bostadsrättsföreningen. Står oftast på annonsen. Om det inte gör det så kan du räkna ut det genom att du tar antal kvadratmeter som lägenheten har (finns i annonsen) delat med det totala antalet kvadratmeter som bostadsrättsföreningen har (står ii årsredovisningen oftast på de tre första sidorna).
Avgift/mån (SEK)
i Står i annonsen som “avgift”.
Driftskostnad (SEK)
i Finns ibland uppskattat på mäklarens sida. Annars får ni uppskatta detta själv. Tänk på att detta avser el, vatten, försäkringar samt andra kostnader som har med lägenheten att göra. Driftkostnaden ska vara kronor/månad.
Egen ränta (%)
i Uppskatta den räntan ni får hos er bank på lånet. Testa att göra lånekalkyler på olika banker. Ta en ränta som ni tror ni kan få hos banken.
Kontantinsats (%)
i Ange den instats ni kommer att betala för bostadsrätten. Tänk på att det minsta möjliga värde är 15 % på bostadens kostnader. Ange värdet i kronor.
Amorteringsgrad (%)
i Beskriver vilken takt ni vill amortera era lån. Denna uppgift får ni på bankens hemsida.
Hittat något du gillar? Dela med knapparna nedan.