Utöka din månadsinkomst utan att jobba mera!

 

Ett allt mer vanligt fenomen i Sverige är att skaffa en inneboende/hyresgäst i sin bostadsrätt eller villa. Så länge du redan har en lägenhet eller villa med ett ledigt rum så är det är ett enkelt sätt att öka sin inkomst utan att behöva investera en större summa pengar, då du redan har en fast kostnad för ditt boende. Om du har har möjligheten varför inte tjäna några extra kronor genom att hyra ut ett rum istället för att du använder det som förvaring, gästrum, kontor etc? Tänk det kan även vara roligt att träffa nya människor och inleda nya vänskaper.

Om du däremot behöver investera pengar genom att bygga ett attefallshus, renovera eller göra om planlösningen så tar det längre tid innan investeringen återbetalas och du börjar tjäna pengar på det. Men det är fortfarande en bra investering då du inte behöver göra en fysisk insats varje dag som när du exempelvis jobbar. När du jobbar så går du vanligtvis till jobbet under 40 timmar per vecka och får betalat för detta. Om du däremot ser på uthyrning av ett rum så krävs det en viss insats i början, både av pengar och fysisk insats.

Efter de är gjort så behöver du inte investera så mycket pengar eller tid framöver utan inkomsten kommer in utan att du behöver göra någon större ansträngning. Visserligen behöver du lägga en del tid och pengar för underhåll men slår du ut det med den extra inkomsten så är det en bra timlön du får. Ett tips är att försöka utöka sådana här ”passiva inkomster” som inte kräver mycket jobb när de väl är igång. Desto mera inkomster du får utan att lägga ner mycket tid desto fler olika inkomster kan du hantera samtidigt. 

Vissa äldre lägenheter kan ha två ingångar till en och samma lägenhet och detta är helt perfekt om du vill hyra ut ett rum. Då kan du dela av lägenheten i två delar, så att det i princip blir två lägenheter, men det handlar fortfarande om ett inneboendekontrakt. Detta är bra därför att om du ska hyra ut din lägenhet i andrahand så behöver du vanligtvis tillstånd från styrelsen i din förening. Många föreningar brukar vara restriktiva att godkänna andrahandsuthyrning om du inte exempelvis ska studera eller liknande.

Under senare år så har även www.Airbnb.se blivit alltmer populärt. Detta är en sida där du kan hyra ut ett rum eller lägenhet under kortare perioder. Exempelvis till turister som är i Sverige under någon vecka eller företagskunder som vill bo under några veckor. Genom att göra det här så kan du öka din inkomst med några tusenlappar per månad utan någon stor ansträngning själv. Om du bor i en bostadsrätt och hyr ut denna genom airbnb så är det klokt och kolla med styrelsen i föreningen hur de ser på detta då det finns delade meningar hur uthyrningen ska tolkas.

Det börjar sakta men säker komma en ny typ av lägenheter som kallas för ”ägarlägenhet”. Detta är en typ av lägenhet där du har ett större självbestämmande likt en villa. Detta innebär att du äger själva lägenheten, till skillnad från en bostadsrätt där du har rätten att nyttja lägenheten mot en årlig avgift. Om du har en ägarlägenhet så kan du helt utan några konstigheter hyra ut denna hur du vill. Dock så är detta en ovanligt boendeform och det brukar även kosta lite mera än en traditionell bostadsrätt.

Sammanfattningsvis, om du letar efter ett nytt boende så försök ha tanken kring uthyrningsmöjligheter med dig när du ser på nya objekt. Det kommer garanterat göra en stor skillnad om du kan öka din passiva inkomst med någon tusenlapp per månad och du kommer inte ånga detta så du ser pengarna trilla in på ditt konto månad efter månad efter månad efter månad.

Hittat något du gillar? Dela med knapparna nedan.