En av de största utgifterna.

 

Att äga en bil är sällan något som förbättrar ägarens ekonomi eftersom det finns många kostnader som härrör bilägande. Det är bl.a. fordonsskatt, försäkring, reparation, service, parkeringsavgifter och kostnader för drivmedel som ska betalas. Utöver detta så påverkas naturen negativt av bilkörande. Det finns idag alternativ till bensin och diesel, t.ex., etanol och elbilar, men inget av dessa alternativ utesluter den negativa påverkan på miljön.

Trots detta så finns det många fördelar med att äga bil. Det är först och främst en frihet att ha tillgång till bil; man behöver inte passa en hålltider och man behöver inte byta bussar eller tåg för att ta sig dit man ska. Bor man ute på landet så blir bilägande nästan en nödvändighet då det oftast inte finns lika bra kollektivtrafikalternativ utan för städerna.

 

köpa bil

Hur ska man då gå tillväga när man ska skaffa sig en bil?

Först och främst är det viktigt att ta reda på om man verkligen behöver en bil? Gör en kalkyl över hur mycket det kommer att kosta dig. Hur mycket kommer du att köra? Vad kostar försäkringen? Hur stor är fordonsskatten? Vad blir värdeminskningen? Vad har du råd att lägga på bil? Det är också viktigt att tänka på vilka tekniska egenskaper bilen ska ha. Bor ni i stan eller på landet? Passar en dieselbil eller en bensinbil bättre? Hur skulle en elbil passa mig/oss? Hur många hästkrafter behöver jag? Ska jag köra med vagn eller är det mer en bil för pendling? Många av dessa frågor kan man få svar på t.ex. genom att besöka motormännens hemsida.

När väl de ekomiska begränsingarna och de tekniska behoven har identifierats och så kan man gå vidare med att titta på vilka alternativ man har. Det finns egentligen fem huvidalternativ:

  • Köpa ny bil
  • Köpa begagnad bil (privat/bilhandlare)
  • Leasa (månadshyra)
  • Gå med i en bilpool
  • Hyra bil
köpa ny bil

 

Att köpa ny bil är oftast ett ganska dyrt köp. Du får i och för sig en helt ny bil men värdeminskningen på dessa är oftast skyhöga! Fördelen med att köpa en ny bil är att du oftast får garantier på att bilen håller och inte går sönder.

Det man alltså betalar mer för är dels att man får en helt ny bil men också säkerhet/garanti att den fungerar som den ska. Viktiga saker att tänka på när man köper en ny bil är hur bra andrahandsmarknaden är. Detta varierar mellan olika modeller och märken.

Ett bra sätt att kolla upp andrahandsvärdet är att titta på liknande bilar som är några år gamla och som är till salu idag. Detta kan du göra via t.ex. Blocket eller via olika bilhandlare. På så sätt får du ett hum om vad värdeminskningen blir i ditt fall.

Ett billigare alternativ

Ett billigare alternativ är att köpa en begagnad bil. Detta är oftast betydligt billigare än att köpa en sprillans ny bil men man får ju då en redan använd bil. Det är oftast billigare att köpa direkt av privatperson jämfört med att gå till en bilhandlare. Dock är detta mer riskabelt eftersom om man köper bilen privat så avsäger man sig konsumentköplagen och man står mer eller mindre oskyddad vid köpet. Det man betalar mer för hos bilhandlaren är att man först och främst täcks av konsumentköplagen men också att bilhandlaren oftast har någon sorts av garanti på bilen. Man betalar alltså ett dyrare pris hos bilhandlaren jämfört med en privatperson men får då på köpet mer säkerhet. Om man är duktig på bilar och kan mycket om motorer med mera så kan man spara mycket på att köpa av privatperson men om man är mindre bilintresserad så är nog ett besök hos en bilhandlare att föredra.

begagnad bil

Ett annat alternativ

Ett annat alternativ är att leasa en bil. Detta kan man ibland göra fördelaktigt hos sin arbetsgivare men man kan också gå direkt till en bilåterförsäljare. Man betalar ofta en fast kostnad per månad för att leasa bilen och man binder upp sig för leasingen i några år. Efter att avtalet har gått ut får man lämna tillbaka bilen. Om man har slitit mer på bilen än vad som är normalt så får man stå för reperationskostnaderna. Det kan oftast vara svårt att avgöra vad som är normalt slitage och detta kan leda till problem när väl avtalet har gått ut. Att leasa en bil kan vara ett smidigt sätt att ha tillgång till bil. Nackdelen är att man fasktiskt inte äger den och man är utlämnad till företaget man har leasat bilen. Ett tips är att täckna avtalet när leasingföretaget har någon form av kampagn. Då kan man få en riktigt bra deal på leasingbilen.

 

Om man inte kommer att använda bilen i vardagen så kan car sharing vara ett alternativ. Det går till på så sätt att man blir medlem i en car share och får då låna deras bilar för en kostand. Man får ofta anmäla hur länge man ska låna bilen innan och hur långt man ska köra och utifrån dessa uppgifter bestäms priset. Det är ofta ganska sorgelöst att vara med i en car share; man behöver inte oroa sig för service eller byte av vinterdäck. Detta är ett pefekt alternativ för de som kanske behöver ha tillgång till en bil en till två gånger i veckan. Dock blir det ofta dyrt att hyra bilen en längre tid så det är ingen idé att åka till skogen och ställa bilen där medan man är ute och promenerar. Ska du ha bil oftare så är nog de ovanstående alternativen att föredra.

Om man behöver tillgång till bil ännu mer sällan så kan helt enkelt bara hyra en bil på en bensinstation när man behöver.

Hittat något du gillar? Dela med knapparna nedan.