Vad kan vara bättre än när man ser en möjlighet att kombinera nytta med nöje och samtidigt inser att vi kan spara en extra slant? Att se alla delar av ens vardag passa ihop som en pusselbit är nästan lite poesi i en sparares öron!

Nu kanske jag försvann för långt iväg för det handlar ju egentligen bara om något uråldrigt som ölbryggning. Sedan vår vardag för mer än ett år sedan förändrades drastiskt i och med pandemin så har aktiviteter som går att genomföra i hemmet fått sig ett rejält uppsving. Själv hade jag gått i ölbryggningstankarnas värld ett tag redan innan covid-19 kom, då jag för tre år fick ett ölbryggningskit av min partner. Det här ölbryggningskitet jag fick var ganska idiotsäkert om jag ska vara helt ärlig. Det kom i ett stålfat på ca 5 liter med par påsar med smakessenser man skulle tillsätta och vips ett par veckor senare så hade jag min alldeles egenbryggda öl!

I och med att jag spenderat mer tid hemma än normalt så har jag även haft mer tid än normalt att hitta på saker hemma. I början var det en rolig grej att brygga men allt eftersom jag läste, provade, läste lite mer, provade mer och läste ännu mera så har jag utvecklat ett stort intresse av att skapa något från grunden som jag i vanliga fall skulle köpa från en affär.

Det kanske låter som konstigt att bli uppspelt av att brygga lite öl men att kunna kombinera min passion för sparande tillsammans med att skapa något från egentligen “ingenting” är något som träffar en djupt rotad del hos mig. Inte nog med att det är extremt roligt och att jag får en slutprodukt som är grymt god (om jag får säga det själv) så sparar jag ju också pengar i slutändan!

Vad kostar det då att brygga sin egen öl?

Allt beror självklart på hur många liter du planerar att brygga och hur moderna verktyg du vill använda dig av. Startkostnaden för att brygga en 10-liters sats kan gå på cirka 1000 kr och då ingår verktyg, jäskärl, rengöring och ingredienser till ölen men dock saknas flaskor. Vill du köpa till flaskor får du lägga på 5 kr per flaska. Jag kombinerade lite mellan att köpa några flaskor och att spara på flaskor som jag tidigare köpt på systembolaget. Lite diskmedel och stålull så är flaskornas etiketter borta och de är som nya! Efter första inköpet, som är lite dyrare då du behöver jäskärl och annat för att börja brygga, så kostar nästa inköp enbart 300-400kr för tio liter underbar nybryggd öl.

Vad sparar man då i slutändan på att brygga sin egen öl?

Det finns ett stort prisspann på vad öl kostar beroende på vilken typ det handlar om. Är du enbart intresserad av att dricka en vanlig svensk lager så blir det inte jättemånga kronor som du sparar på det. Om du däremot är en fantast av IPA, Indian Pale Ale (som jag är förtjust i), och om vi utgår ifrån mellansegmentet så hamnar vi på ca 65kr/litern. Så hade vi köpt 10 liter (refillen) så hade det kostat oss 650 kr på systembolaget medan om vi hade bryggt det själva hade det enbart kostat 300-400 kr. Nu kanske det inte låter som mycket men ha i åtanke att vi utgått från en standard IPA på systembolaget. Om vi istället tar Stigbergets West Coast IPA så kostar den 100kr/litern på systembolaget och den är på inga vis väldigt dyr i relation till andra ölsorter.

Allt som allt så kan du spara en slant om du brygger öl hemma istället för att köpa den på systembolaget. I slutändan är det kanske mer känslan av stolthet när du sitter i vårsolen med en nyöppnad iskall öl som du på egen hand bryggt, jäst och slutligen buteljerat som gör det värt tiden som du lägger på det!

Hittat något du gillar? Dela med knapparna nedan.