Tänka spara pengar i vardagen

Bunkra vid extrapriser utan att skämmas

Vi vet allihopa att det ibland förekommer riktigt bra extrapriser i mataffärer. Nuförtiden kan det även vara så att extrapriset enbart gäller under helgen eller bara under vissa veckodagar. Dock så upplever jag att det fortfarande förekommer att man skäms lite när man köper mycket av en rabatterad vara. Om det t.ex just den här veckan är ett väldigt bra extrapris på toalettpapper som normalt kostar 69 kr paketet, men just den här veckan så kostar exakt samma produkt 49 kr paketet istället. Vem av oss hade känt sig bekväm och köpa 10 stycken á 24 pack toapappersrullar vid samma tillfälle? Jag känner i alla fall att jag inte hade varit helt oberörd i det läget när jag lastar upp paket efter paket på bandet. Med det sagt så hade jag självklart fortfarande gjort det fastän jag skulle skämts lite för det. Jag brukar tänka att det är ju faktiskt mataffären som har satt det här grymma extrapriset i hopp om att locka kunder som vill köpa just toalettpapper och när de väl är i affären köper andra saker som inte är på extrapris. Det mesta jag någonsin köpt vid en och samma gång var när jag köpte 15 stycken paket bacon, som var nedsatt från 11,95 kr/paket till 5 kr/paket. När jag kom fram till kassan så skämdes jag lite men den känslan försvann snabbt när jag tänkte på att det var en rabatt på 60%! Bacon är också en väldigt bra vara att bunkra vid bra extrapriser då man kan frysa in den direkt när man kommer hem och på så vis håller den flera flera månader fram i tiden utan att smaken eller kvaliteten försämras nämnvärt.


Använd rätt prisjämförelse vid jakten på rabatten

Ibland kan det vara svårt att veta vad som är ett bra pris och vad som inte är ett bra pris när det finns extrapris i mataffärerna. Även jag känner att det är svårt att inte dras med på vad som står på skylten istället för att undersöka om det är en bra rabatt. Om vi tar frysta kycklingfiléer som exempel. Ibland så har mataffärerna fryst kycklingfilé per kilo pris och ibland finns kycklingfiléer per styck (paket). Det kan således stå att en fryst kycklingfilé kostar 69 kr paketet men när vi tittar närmare så ser vi att paketet innehåller 750 gram fryst kycklingfilé. Till vänster om denna så hittar vi istället en påse fryst kyckliflé som är på 1kg och kostar 75 kr per paket. Vilket av alternativen är den billigaste? Vissa gånger kan det vara ganska lätt att göra en snabb huvudräkning men ibland kan det vara lite klurigare. 

Många affärer har “jämförelsepriser” som brukar stå under priset på varan. Det brukar det stå antingen kilo- eller literpris som man kan jämföra. På detta viset så kan vi rakt av jämföra produkt med produkt och se prisskillnaden mellan dem. Ytterligare ett exempel på det här är toalettpapper. Toalettpapper kan vara väldigt tunna pappersremsor, det kan vara väldigt tjocka pappersremsor, olika hårt packade m.m. Detta gör i sin tur att det blir svårt att avgöra med ögonmåttet hur mycket papper som egentligen finns i varje förpackning. Men om vi istället kollar på prisjämförelsen så ser vi att de flesta på just toalettpapper har ett jämförelsepris per kilo. Just toalettpapper är ett bra exempel då jämförelsepriset är bra att använda då volymen skiljer sig ganska mycket åt mellan de olika varianterna. Ett konkret tips kring toalettpapper är att ett bra pris per kg är 20 kr/kg. Så ser ni erbjudande där de säljer toalettpapper som ligger på 26 kr per kilo så är det inget bra erbjudande så avvaktar till nästa vecka och kolla i reklambladet igen!

Butik grönsaker

Köpa rätt produkt i rätt affär

Att handla i rätt affär kanske låter som väldigt simpelt men det är faktiskt svårare än vad man kan tro. Jag själv försöker handla det mesta i en större matbutik varje vecka där det är lite billigare men det händer ganska ofta att både jag och min sambo går och småhandla för att komplettera med vardagsvaror i vår lokala mataffär. Jag är absolut inte stolt att jag gör det då de lokala mataffärerna som ligger lite närmre och mer centralt tenderar att kosta lite mer. Samma vara kan skilja ganska mycket från butik till butik. Om vi stirrar på enbart kronor och ören så kanske det inte går så stor skillnad på vissa varor men procentuellt kan det vara ganska stor skillnad (många bäckar små). Om vi är ute på en stadsvandring i stan och har glömt att ta med vår egen vattenflaska och känner att törsten börjar komma så kan vi istället för att välja den lilla affären på hörnet, kanske gå 200 meter längre bort där en “vanlig” mataffär finns. Bara de där 200 metrarna kan innebära att du får samma vattenflaska för 10 kr istället för 17 kr som de hade kostat på första affären.

Även mellan de stora matkedjorna så kan det skilja ganska mycket beroende på vilka varor vi köper. Min erfarenhet är att om jag ska köpa just rengöringsprodukter så köper jag inte det på någon av de vanliga matbutikerna som Willys, Ica, Coop eller liknande utan jag köper det istället på ÖoB, Rusta eller liknande affärer. Detta för att där kan jag få samma produkt för mindre pengar utan att det ens är extrapris. För att ta upp ett konkret exempel så kollade precis upp prisskillnaden av ett rengöringsmedel. Om vi köper rengöringsmedlet från en lågpriskedja så betalar vi 35 kr (A) för en flaska som innehåller 900 ml. Om vi köper exakt samma märke, samma innehåll, samma vara men flaskan är enbart 750 ml stor, så kostar den 34 kr (B) på en vanlig matkedja.  För att göra en parallell till rubriken ovan där vi pratade om jämförelsepriser så visar detta att:

varan i butik A kostar 38,89 kr/liter
varan i butik B kostar 45,20 kr/liter  


Exakt samma märke, exakt samma innehåll och exakt samma vara där det enda som skiljer dem åt är från vilket butik som vi handlar dem. En del lågpriskedjor har även egna varor som är ännu billigare än de traditionella märkena vid t.ex. rengöringsprodukter, tvätt och liknande användningsområde. Här finns det pengar att spara!

Köpa böcker på internet

Förhoppningsvis så har de flesta som läser på den här sidan redan anammat det här att det kan vara billigare att köpa varor på internet än i fysiska butiken. Men för sakens skull så tänkte jag att det fortfarande kan vara värt att ta upp att speciellt böcker är ganska mycket billigare om man köper på internet. I Sverige så är de tre största sidorna Bokus, Akademibokhandeln och Adlibris. Om man jämför med att köpa på internet kontra i en fysisk butiken på stan, så kan det skilja 20-30% beroende på vad man köper. Likaså om du köper en pocket eller om du köper en inbunden bok så kan även det skilja väldigt mycket i pris. Jag är ingen riktig boknörd så jag ser inte direkt någon nytta i att köpa en inbunden bok med samma innehåll jämfört med pocketbok. Varför betala mera pengar för en bok med samma innehåll, lika underhållande och har lika många mysterier?

Om vi vill göra det ännu billigare så kan vi vänta till bokrean eller till något annat erbjudande som kommer ut på vardera sida var och varannan vecka. Bara för att det oftast finns billigare alternativ på internet så kan även de fysiska butiken ha väldigt bra erbjudande emellanåt så skriv inte av dem helt och hållet. Ett annat tips, som också är helt gratis, är att låna böcker och ljudböcker på alla våra underbara bibliotek i Sverige. Nu finns det även möjlighet att lyssna på ljudböcker på bibliotekets egna app, även den helt gratis så länge du har ett lånekort!

Apotek handla på internet

Handla apoteksvaror på internet

Andra varor som också utmärker sig att vara väldigt mycket billigare på internet är apoteksvaror. Då pratar vi inte om receptbelagd medicin utan vi pratar om de vanliga artiklarna såsom nässpray, solkräm, läppsyl osv. Från egen erfarenhet så är det enorma skillnader att köpa samma produkt på internet som du köper i en fysisk affär. Det gäller även fastän det handlar om samma kedja som både har en fysisk butik men även en e-handel, vilket för mig är ett ganska konstigt förhållningssätt. För att ta ett exempel även här så kan vi titta på en sådan där spray som man använder genom att spruta in en vätska i halsen när man börjar känna att man är på väg att bli förkyld. I butiken kostar den här är sprayen 229 kr. Exakt samma produkt på exakt samma butik fast på internet kostar 140 kr. Om jag ska vara helt ärligt så förstår jag inte hur det går till… Självklart förstår jag att det kostar mer att ha en fysisk butik än att ha ett stort lager som man skickar varor från men den här prisskillnaden är enorm. Har man inte akut behov av att köpa någonting just idag just, denna minut, så kan man vänta två dagar och får då samma produkt för en enorm rabatt. Även här gäller det försöka bunkra när det kommer bra extrapriser på varor som du normal sett använder. Om du är en person som har huvudvärk lite då och då, varför inte köpa på dig 4-5 paket huvudvärkstabletter när det är nedsatt? Ska du resa till Thailand till vintern och det kommer riktigt bra nedsatta priser på solkräm efter sommaren, varför inte köpa 3-4 flaskor till resan?

Underhåll och reparera istället för att köpa nytt

I dagens slit och slängsamhälle så är det ganska ofta som saker slängs fastän det enbart krävs en liten peng för att laga dem. Blir det ett litet hål i något klädesplagg, skorna har en del repor på sig eller stor söm har gått upp på jackan så upplever jag att dessa saker slängs istället för man försöker laga dem. Vi är mer intresserade av att ta tillfället i akt att “förnya oss” genom att köpa ett par nya jeans eller varför inte de där skorna jag har velat ha i några veckor? 

En sådan sak för mig har varit mina “jobbskor” (vanliga svarta kostymskor) som jag använder varje dag fastän det regnar, snöar eller det är strålande solsken. Detta gör att skorna blir snabbt slitna och repiga då de ofta används. Förut så köpte jag ett nytt par skor varje gång som jag märkte att de började  bli lite väl slitna men senare åren så har jag investerat i en skokräm som kostade ca 75 kr och en impregneringsspray. Denna krämen använder jag ca 1 gång varannan månad för att putsa upp skorna så att de blir som nya. På detta viset så håller mina skor säkert dubbelt så lång tid innan jag behöver byta dem. För mig så var sulan aldrig ett problem att det gick hål på den utan det var ovanpå skon som blev repig och sliten snabbt. 

Ett annat exempel på när en liten investering sparat mycket pengar var när en knapp på mina jeans lossnade (ja jag hade gått upp lite i vikt). I vanliga fall så hade jag tänkt att jeansen var lite för slitna och sedan bestämt mig att detta är ett perfekt tillfälla att köpa ett par nya jeans, men inte den här gången! Den här gången köpte jag 1 knapp som kostade 3,5 kr som jag fäste på jeansen igen. På detta viset så betalade jag 3,5kr för att fixa ett par jeans stället för att spendera ca 400-500kr på ett par nya. Detta kanske låter som en självklarhet för många av er som läser det här men jag upplever inte att det är inte så självklart för många yngre att ta tillvara på det man redan har utan tänker istället på vad ,er finns för saker att köpa?

Åka kollektivt istället för bil?

Detta är ett uttjatat argument som alla pratar om för att spara pengar och bidra till en bättre miljö men är det verkligen alltid billigare att åka kollektivt än att köra bil själv? Ur ett miljöperspektiv kan vi inte riktigt argumentera att ta bilen framför tåget eller bussen men ut ett ekonomiskt perspektiv kanske vi har lite bättre möjligheter. Är vi en eller två person så kan det för det mesta vara mer ekonomiskt att åka kollektivt. Min erfarenhet, i alla fall i södra Sverige, är att om vi är mer än två personer så är det inte mer ekonomiskt att åka kollektivt än att köra sin egen bil och det är för mig jättetråkigt, för att jag tror vi alla på något vis vill bidra till en bättre miljö.

Det bästa alternativet är självklart att inte ta bilen och att inte åka kollektivt, utan så långt som möjligt använda sin egen cykel och ta sig runt på utflykter med den i stället. Jag förstår också att om man ska iväg en längre bit så är det inte riktigt försvarbart att ta sin cykel för att då kanske en utflykt som skulle tagit en halvtimme med bil tar flera timmar med en cykel. 

Jag vet att många av de som bor en bit utanför städerna inte har en god kollektiv bindelse som fungerar för er och er familj och självklart får man göra det som krävs för att ta sig fram. Själva investeringen att köpa en bil är en dålig sådan och den kommer inte generera någon positiv värdeutveckling för er men för många av oss är det fortfarande en nödvändighet att äga en bil.

Åka kollektivt

Byt utelunchen mot matlådan!

Detta är också ett väl beprövat recept på att spara många tusenlappar varje år. Genom en liten extra insats på kvällen när du lagar middagen så kan du spara ca 300kr per vecka. Om du redan står och laga pasta bolognese till 4 portioner så kan du ganska lätt öka mängden du lagar till 8 portioner istället? Jag vet att detta inte är det sexigaste som finns att ha med sig matlåda till jobbet varje dag istället för att köpa den där thaimaten, mackan eller salladen, men pengarna du sparar genom att göra det kanske ändrar din åsikt. 

Antar att du i genomsnitt betalar 90 kr för en lunch på jobbet jämfört med 30kr för en matlåda hemifrån. 60 kr/dag (90 kr-30 kr) x 5 dgr/vecka blir totalt 300 kr/vecka. Säg att du jobbar 47 veckor på ett år så kan du på det här viset spara hela 14 100 kr (47 x 300 kr) per år. Förutom pengarna som du sparar så vinner du också på att du kan göra nyttigare och godare mat hemma jämfört med att du köper t.ex. snabbmat på lunchen. Att lägga ner lite extra tid på att laga mat hemma kan alltså spara dig mycket pengar, leda till ett hälsosammare liv och kanske även mer tid med familjen.

Köp allt på extrapris!

Den här rubriken behöver inte ett så stort stycke som förklara varför… Om det inte är nödvändigt att du måste använda varan du vill köpa just idag så kan du likväl vänta tills varan är nedsatt? Detta gäller allt, och jag menar verkligen allt, som du vill köpa. Varför betala fullpris för en vara när du i framtiden kan få samma vara till en rabatt på 30%? Ett tips är att skriva upp en lista på “saker jag vill köpa på extrapris” och fylla på den allt eftersom du kommer på saker du behöver. Är du på ÖoB och handlar så kan du ta fram listan och där kanske du hittar tvättmedel och rengöringsmedel som du skrivit upp på listan att köpa vid extrapris och vet du vad? Idag är just dessa varorna nedsatta till exceptionellt låga priser!

Detta gäller självklart bara för varor som du kan undvara idag och inte t.ex. mat och andra nödvändigheter.

Planera veckans matsedel utifrån extrapriserna

Detta är något som jag försöker göra hela tiden men som tyvärr också misslyckas hela tiden. Såsom jag gör det är att jag går igenom reklambladet på de vanliga butikerna som vi brukar handla på och se vilka bra extrapriser de har under veckan. Sedan försöker jag planera mat utefter de huvudingredienserna som finns på extrapris. Emellanåt brukar det fungera ganska bra men tyvärr så har jag svårt att hålla detta upp varje vecka av någon anledning. För att göra det lite roligare så kan det ibland vara kul att prova att komponera en ny måltid helt utifrån vilka varor som finns på extrapris. Detta kräver lite mer kreativitet men känslan när man lyckas hitta en rätt som är både god och billig är helt underbar. 

För att få bättre valmöjligheter så är det bra att kolla i flera olika affärers reklamblad för att se vilken som just den här veckan har bäst erbjudande. Detta bör inte ta mer än ett par minuter då samtliga större affärer varje vecka har sina reklamblad på respektive hemsida och ditt tränade öga hittar snabbt de där extra mumsiga erbjudandena.

Hittat något du gillar? Dela med knapparna nedan.