Gym vikter hemmagym spara pengar

Om vi tänker bort hälsoaspekten i att ha ett hemmagym som gör att vi tränar oftare så är frågan om det egentligen är ekonomiskt försvarbart att köpa egen utrustning istället för att gå till gymmet? För att kunna räkna på det så utgår vi ifrån att vi tecknar ett 12 månaders abonnemang vid två olika gymkedjor. Gymkedjan A kostar 2749kr/år och gymkedja B kostar 4908kr/år. I båda gymkedjorna ingår det gym, gruppträning och cardio vilket är det vanliga som brukar ingår i medlemskapen. 

Beroende på hur mycket redskap och kvalitét vi vill ha i hemmagymmet så varierar kostnaden enormt mycket. För att försöka hålla kostnaden nere så utgår vi ifrån att vi vill använda fria vikter så mycket som möjligt att, vilket gör att vi kan utföra flera övningar genom att justera vikten på våra hantlar eller skivstänger. Det vi behöver i vårt hemmagym är justerbara hantlar, justerbar skivstång, justerbar bänk, en ställning för stången med tillhörande vikter (32kg till hantlarna och 127,5kg till skivstången). Då vi ändå är intresserade av träning så vill vi inte ha den billigaste utrustningen som inte hållet måttet utan vi köper en mellanvariant till en kostnad av 13 000kr. Genom de här fyra redskapen så kan vi genomföra de vanligaste övningarna med fria vikter och därmed träna hela kroppen på ett tillfredställande vis.

fria vikter spara pengar hemmagymVissa av er kanske tänker att det räcker väl knappast inte med tanke på hur många maskiner som finns på de vanliga gymmen? Men det gör det faktiskt! Så länge vi är beredda på att justera våra hantlar eller skivstången mellan varje övning och är öppen för att justera vilka övningar vi gör så att de passar utrusningen så är detta faktiskt fullt tillräckligt att genomföra ett bra träningspass. Självklart kan vi alltid komplettera med flera smådelar framöver som t.ex. nackskydd till vår skivstång, justerbar kettlebell eller ett löpband vid behov. Om vi utgår ifrån att vi vill ha lite mer än ”need to have” så köper vi till lite kringutrustning och andra redskap så vi landar till slut på 16 000kr för ett hemmagym där vi har allt vi behöver inom styrketräning. Löpning och eventuell cykling gör vi ute i naturen utan någon extra kostnad. Vill vi istället för fria vikter vill ha maskin med multigym så får vi gå upp till ca 20 000kr för enbart maskinen. Men i det här exemplet utgår vi ifrån att vi nöjer oss med fria vikter och en del kringutrustning för 16 000kr

Då har vi kommit fram till vilka förutsättningar vi har för vår beräkning;

  • 12 månaders gymkort vid kedja A, 2 749kr
  • 12 månaders gymkort vid kedja B, 4 908kr
  • Hemmagym, 16 000kr

Detta innebär att för att gå plus minus noll för de olika gymkedjorna så tar det 5,8år för gymkedja A och 3,2år för gymkedja B. Men för att göra det lite mer kompliceras så har ju många även friskvårdsbidrag från sina arbetsgivaren på ca 1 000kr/år. Om vi lägger till den i våra beräkningar så kommer vi istället fram till att det tar…

  • 9,1år för att få tillbaka pengarna på gymkedjan A och
  • 4,1år för gymkedjan B

Slutsatsen är att det kan vara ekonomiskt försvarbart att skaffa ett hemmagym under förutsättningen att vi är beredda på att kompromissa kring vilken utrustning som vi behöver använda utan att försämra kvaliteten på träningen. Detta gäller också under förutsättningen till att vi inte köper till flera träningsredskap vilket i så fall gör att återbetalningstiden ökar därefter. Vi får även inte glömma hälsoaspekten att om vi har ett hemmagym så tränar vi förhoppningsvis flera gången än om vi skulle haft ett gymkort och att vi förmodligen inte är ensamma att använda gymmet då vår partner kanske även är intresserade av att svettas lite!

Hittat något du gillar? Dela med knapparna nedan.