matsvinn rutten frukt matavfall

Veckohandling – fortfarande rätt väg?

Förr pratades det mycket om att det var ekonomiskt att veckohandla (handla en gång i veckan) var det smarta alternativet för att hålla matkostnaderna nere för hushållen. I viss mål så håller detta argumentet fortfarande men under förutsättning att all mat som köps ät upp innan den blir för gammal, vilket kan vara svårare än det låter då vissa förpackningar inte är gjorde för singlar eller för tvåpersoners hushåll. Tänk själva när man ska köpa en vitkål för att man är sugen på att göra en coleslaw till kvällen och det minsta huvudet som finns att välja på är 1kg tung… Sedan så finns det andra varor som däremot har minskat i storlek fastän priset har varit detsamma (mer om detta i en annan artikel).

Matavfall Vs Matsvinn

Matsvinnet i dagens samhälle ökar och vi slänger mer och mer duglig mat. Nu pratas det dock mer om ”bäst före förbrukningsdatum” istället för ”bäst före datum” som visar att matvarorna vi köpt håller ännu längre än det datumet som står på produkten. En kartläggning 2016 gjord av Naturvårdsverket visar att varje person slänger 97kg matavfall där varje år där ca 30 procent består av matsvinn (29,1kg). Om det summeras till hela Sveriges befolkning så innebär det att vi 2016 slängde ca 200 000 ton ätbar mat i onödan. Ur ett spar- och miljöperspektiv så är det rent ut sagt en katastrof med tanke på hur mycket tid, energi och pengar som har spenderats på att tillverka maten.

Omelett matsvinn kyltömningVad kan vi då enkelt göra för att undvika att slänga inköpt mat? Som ni kanske redan har listat ut så handlar det om att göra en inventering av kylen varje vecka och använda lätta och roliga recept utifrån det som man skrapat fram ur kylen. Har du en massa mat i frysen så kan du självklart också ta fram den och använda. Oftast finns det kvar en del grönsaker som börjar bli lite ledsna i kylen och då skulle vi kunna slänga ihop en god omelett med en schysst sallad med våra rester i kylen. Det är bara fantasin som sätter gränserna på vad vi kan tillaga av det vi hittar i kylen!

Ett annat men kanske ett mer självklart sätt att minska på matsvinnet är att planera veckans mat utefter vad som finns hemma. Har vi 1,5kg köttfärs i kylen som vi köpte förra veckan på extrapris, så är det just köttfärs som ska vara basen i vår mat under veckan. Köpte vi istället 2kg potatis då det var ett dunderpris så är det potatis som ska spela huvudrollen i våra rätter (ni förstår principen)!

På det här viset så minskar matsvinnet, kostnaderna på ditt matkonto men även påverkan på miljön.

Rädda mat och samtidigt ge din plånbok en skjuts

Om du inte känner att du har mycket mat som blir gammal hemma i kylskåpet eller frysen så finns det nu för tiden andra sätt du kan hjälpa till och bidra till att mindre mat slängs i onödan. Det finns både sidor och appar som säljer mat som är på väg att bli för gammal.  En app som heter Karma har vuxit sig stora under senaste året och där kan man köpa dagens eller gårdagens lunch till halva priset. Det förekommer nu även att vanliga matbutiker såsom Hemköp, Coop och Ica på appen där man kan köpa varor som är på väg att passera bäst före datum. 

Andra sidor på internet som gör något liknande är matsmart.se som säljer matvaror som börjar närma sig bäst före datum men som ännu inte har passerat bäst före förbrukningsdatum. Här kan man göra stora klipp på upp till 70% till 90% ibland. Här gäller det dock att vara uppmärksam då vissa varor har ganska kort tid till bäst före förbrukningsdatum, medans andra varor har upp till två år till de passerar bäst före datum. Om man är uppmärksam på detta så kan man göra riktigt bra klipp och bunkra stora mängder mat  till ett rabatterat pris.

Hittat något du gillar? Dela med knapparna nedan.